grafikon emelkedő trendet mutatva

2020. január 1-től a minimálbér havi bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalékos (Forrás: A Kormány 367/2019. (XII. 30.) Korm. rendelete a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról)

A minimálbér emelése megváltozott munkaképességű munkavállalóink jövő évi foglalkoztatását is nagyban érinti. Ők ugyanis a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásuk megtartása mellett keresőtevékenységet csak abban az esetben folytathatnak, amennyiben jövedelmük három egymást követő hónapon keresztül (a három hónap mindegyikében) nem haladja meg a minimálbér 150%-át.

A keresetkorlát 2020-ban így az alábbiak szerint alakul: adott megváltozott munkaképességű személy jövedelme nem lépheti túl a havi bruttó 241 500 forint összeget; egyéni és társas vállalkozó esetén pedig legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő főtevékenység esetén nem lehet több havi bruttó 315 900 forintnál.

Mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalon nagyon fontos ezen témakör állandó szem előtt tartása és mérlegelése, mely a belépést megelőző bértárgyaláskor, valamint a majdani munkaviszony alatt kerülhet lényeges szempontként előtérbe.

Ha tetszett, miért ne lájkolnád?