Egy kávézó Melbourne-ben, ahol hallássérült személyzet dolgozik

Tudtatok róla, hogy létezik olyan kávézó a világon, ahol csakis és kizárólag hallássérült személyek dolgoznak?

Mindez nem csupán a célból, hogy az érintettek részére álláslehetőséget biztosítson (mely egyértelmű hozadéka ennek a fajta működésnek), de a társadalmi szemléletformáláshoz is nagymértékben hozzájáruljon.

Hogyan is valósul meg mindez a gyakorlatban?

Más kommunikációs eszköz híján, a kávézóba betérő vendégek „kénytelenek” egy speciális, jelnyelv alapú applikáció segítségével leadni a rendelésüket, miközben komfortzónájukból kilépve a célcsoporttal kapcsolatos szemléletük is finomhangolódik. A hallássérült munkavállalók ráadásul mindeközben kompetens személyeknek élik meg magukat, hiszen ők azok, akik megmutatják halló társaiknak, hogy miként kell használni az appot, megtanítják nekik a jeleket, segítenek elmerülni egy számukra olykor teljesen ismeretlen világban. Megismertetik a kultúrát, amit ők maguk is képviselnek.

A hallássérültek elszigeteltsége és társadalmi kirekesztettsége óriási társadalmi problémát jelent: sokan nőnek fel halló szülők gyermekeiként és/vagy halló közösség tagjaként hallássérültként úgy, hogy a jelnyelvet nem ismerik meg, így azonban sem a halló, sem a hallássérült közösségben nem találják a helyüket, nem tudnak jól boldogulni. Ezek a megoldások ő számukra is nagyon hasznosak lehetnek.

Forrás: kattints ide

Ha tetszett, miért ne lájkolnád?