Hogyan érhetünk el apránként mi is változást a munkahelyi környezetünkben?

Habár az elmúlt időszakban történt némi elmozdulás a diverzitást érintő kérdésekben a vállalatok életében, továbbra is sok a teendő, ami még várat magára.

Hogy néhány számadattal támasszuk mindezt alá: a kreatív iparágban dolgozó emberek 88%-a fehérbőrű, mely arány az utóbbi években keveset változott. Különösen a PR szalmában jelenik meg erőteljesen ez a tendencia, ott ugyanis 10 főből 9 fehérbőrű. A statisztika persze csak egyik oldala az éremnek… a kevéssé számszerűsíthető tények is magukért beszélnek. Egy kutatásban például kimutatták, hogy a színesbőrű megkérdezettek alig fele érezte úgy, hogy munkahelyi erőfeszítéseit vállalata valóban elismerné, szemben a fehérbőrű társaikkal. Sokan pedig arról számoltak be, hogy nem jutnak hozzá az előrelépésükhöz szükséges eszközökhöz.

Számos felhívás és kezdeményezés látott napvilágot, melyek célja, hogy a vállalati esélyegyenlőség és sokszínűség egyre szélesebb körben valósuljon meg – ugyanakkor a tapasztalat sokszor mutatja azt, hogy adott cég csak addig érdekelt az ügyben, míg fancy díjakat el nem nyerhet általa. Ritkaságszámba megy az olyan szervezet, amely hosszú távú változásokat szeretne elérni a diverzitás területén, belső elhatározás által vezérelve, úgy, hogy mindeközben nem teszi kirakatba a tevékenységét. Ha valós változásokon keresztül szeretnénk egy sokszínű munkaközösséget felépíteni, az egyszeri, reaktív megoldások nem vezetnek célhoz. Célratörőbbek a kisebb, de proaktívabb mindennapos akciók, melyek végeredményben egy valós kultúraváltás irányába hatnak.

Elképzelhető, hogy akár egy munkavállaló – aki ráadásul nem a ranglétra tetején áll – ilyen volumenű változásokat érjen el a cégben? Igen!

Íme a jótanácsok, amiket az önjelölt úttörőnek javaslunk 🙂

Mondj valamit (bármit) a meetingeken!

A megbeszélések kiváló alkalomként szolgálnak arra, hogy hangot adjunk elképzeléseinknek, és mások felfigyeljenek ránk. Még ha csak „valamit” is mondunk, amit mi magunk triviálisnak érzünk, ezek az apró momentumok mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszú távon egy nagyobb, cégszintű változás elindulhasson. Amellett, hogy Te is érvényesíted az elképzeléseidet, segíts többi munkatársadnak is abban, hogy szóhoz jussanak, és próbálj beférkőzni azok beszélgetéseibe, akik általában szóvívők egy-egy meeting során.

Ismerd el azokat, akik megérdemlik!

Bátran emeld ki azok sikereit, akik nehezen érvényesülnek, de az is fontos, hogy azokról is ejts szót, akik a sokszínűség, befogadás és esélyegyenlőség elvével szembe helyezkednek. Team megbeszélések alkalmával elismerő, bátorító szavakkal jutalmazd azon csapattagjaidat, akik erőfeszítései máskülönben észrevétlenek maradnának. Ha ezt sűrűn ismétled, mások számára is példával jársz elől és sztenderdet teremthetsz általa.

Változtasd meg a csapatod összetételét!

Ahonnan a legtöbb probléma eredeztethető és ami az esélyegyenlőtlenség melegágya, az a fajta működésmód, ahogyan egyes munkacsoportok szerveződnek. Méghozzá azért, mert sokszor nem a konkrét projektcélok elérése vezérli azt. Ha legközelebbi alkalommal ki kell jelölni egy csoportot vagy személyt egy új feladatra, projektre, kérdezd meg magadtól: valóban a legmegfelelőbb emberek kerültek bevonásra? Ki az, aki mindig bekerül a csapatba? Ki az, aki viszont mindig kimarad? Fontos annak alapos feltárása, hogy adott feladat megoldása milyen kompetenciákat igényel és mely személyek lehetnek a legalkalmasabbak annak elvégzésére.

Kérdőjelezd meg az autoritást!

Nagyon fontos – akár négyszemközt, akár nyilvánosan – elmondani a véleményünket, és a cél érdekében merni akár ellentmondani, vagy megkritizálni vezetőink álláspontját – ha eredményeket szeretnénk elérni. Ahogy már utaltunk rá, a sokszínűség és esélyegyenlőség nem érhető el egyedülálló kampányok révén: ehhez az is szükséges, hogy nap mint nap nyilvánuljunk meg akkor, amikor valamiféle hiányosságot vagy fejlesztendő területet észlelünk a környezetünkben. Ha például a főnökünk olyan megjegyzést tesz, mely hátrányosan érinthet valakit a csoportból, vagy nem hallgatja meg valamely csoporttag ötletét, gondolatait, jelezzük és javasoljunk neki megoldásokat.

Fordítsd a vállalati diverzitás előnyére a vezetői pozíciódat!

Ha vezetői pozícióba kerülsz, használd ezt arra, hogy a diverzitás, inklúzió és esélyegyenlőség intenzívebben érvényesülhessen a szervezeteden belül. Mutass példát a csapatodon belül. Kérdezz rá csapatod tagjainál, hogy mit csinálhatna másképpen a vállalat. Beszélgess azokkal a munkatársakkal, akiknél ezek a kérdéskörök általában véve háttérbe szorulnak és ismerd el azokat, akiknél viszont előtérben vannak. És ami még fontosabb, tárd fel a saját előítéleteidet, és gondold át, hogy hogyan tudnál abban előrelépni.

Amikor úgy érzed, minden feladat összetornyosul feletted és más célok nyernek prioritást, gondolj arra, hogy ha Te nem, akkor ki?

Forrás: https://qz.com/work/1707665/how-to-achieve-true-diversity-at-work/

Ha tetszett, miért ne lájkolnád?