Két lány egymásnak feszülve, kiegyensúlyozva egymást

Nőnap alkalmából nézzünk csak meg egy statisztikát! Egy ENSZ-felmérés szerint az emberek 90 százaléka táplál valamilyen előítéletet a nőkkel szemben, azaz maguk a hölgyek is jelentős arányban hozzájárulnak az előítéletes gondolkodás burjánzásához…

Az ENSZ Fejlesztési Alapjának (UNDP) Gender Social Norms Index nevű felmérése azt vizsgálta, milyen mértékben akadályozzák a hiedelmek a nemek közti egyenlőség megvalósulását. Néhány „gyöngyszem” a vizsgálat eredményeiből:

  • A megkérdezettek (a nőket is beleértve) azt gondolják, hogy számukra kevésbé fontos az egyetemi végzettség, mint a férfiak számára, vagy ha kevés a munkahely, akkor azt inkább a férfiaknak kell juttatni.
  • A férfiak és a nők több mint egynegyede (28 százaléka) nem lát semmi kivetnivalót abban, ha egy férfi veri a feleségét.
  • Az adatok szerint a férfiak 91 százalékának és a nők 86 százalékának van legalább egy kérdésben egyértelműen elfogult álláspontja, például a férfiakat a nőknél alkalmasabbnak tartja politikai vagy gazdasági vezetőnek.

Az eredmény némi előrelépésről is tanúskodik, például növekszik az elemi iskolába beíratott lányok száma, és csökken az anyai halandóság, ugyanakkor az emberekben még mindig mélyen gyökereznek különféle előítéletek.

A nőkkel szembeni elfogultság világbajnoka Pakisztán, ahol 99,81 százalék táplál legalább egy előítéletet, de nem marad le ezen a téren Katar (99,73 százalék) és Nigéria (99,73 százalék) sem. A legkevésbé elfogultak az andorraiak (27 százalék), a svédek (30 százalék) és a hollandok (39,75 százalék). Még a franciák többsége, 56 százaléka is táplál valamilyen szexista előítéletet.

Nem is kérdés, hogy mi lehet egy következő lépés: Hölgyeim, az első az, hogy mi magunk változtassunk ezen a gondolkodásmódon! 🙂

Forrás: hvg.hu

Ha tetszett, miért ne lájkolnád?