Az ENSZ Közgyűlése 1992-ben nyilvánította ezt a napot a Fogyatékos Emberek Világnapjává. Hazánkban körülbelül 350.000-400.000 ember érintett, azaz él valamilyen fogyatékossággal.

Az ENSZ 2006. decemberében fogadta el a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló Egyezményt, amelyet Magyarország is ratifikált. Az egyezményt aláíró tagállamok elfogadják, hogy védik és segítik a fogyatékossággal élő emberek munkához való jogának érvényesülését, illetve megtiltanak mindennemű, a fogyatékosság alapján történő és a munkavállalás bármely formájával kapcsolatos hátrányos megkülönböztetést. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira.

A Fogyatékos Emberek Világnapja csakúgy, mint az összes többi világnap erősen megosztó jellegű: míg egyesek szerint fontos szerepet játszik abban, hogy felismerjük azon értékeket, amiket adott társadalmi csoport tagjai képviselnek, mások úgy gondolják, hogy a világnapok csak mélyítik a szakadékot adott csoport és a többségi társadalom tagjai között, pontosan amiatt, mert a köztük lévő különbözőségekre hívják fel a figyelmet.

Nektek mi a véleményetek? Hogyan látjátok ezt a kérdést? Szükségesek-e a világnapok vagy csak erősítik a társadalmi szakadékot?

Ha tetszett, miért ne lájkolnád?