Egy frissen végzett kutatás arról számolt be, hogy amennyiben az újszülött babák megszületését követően az apa rugalmas munkaidőben dolgozhat és besegíthet a gyermeknevelési feladatokba, az anyukáknál kevesebb mentális egészségügyi probléma jelentkezik a szülést követő időszakban.

A kutatás azt a svéd gyakorlatot veszi alapul, mely 2012 óta, a “Double Days” reform bevezetése óta engedi meg a szülőknek, hogy a baba megszületésének évében 30 napot együtt töltsenek a gyermekápolási szabadságuk terhére, növelve az apák rugalmas foglalkoztatottságát.

A reform sikerességét jelzi, hogy a korábbi időszakhoz képest az anyák 14 százalékkal kevesebb szülést követő egészségügyi ellátást vettek igénybe mind a járóbeteg, mint a fekvőbeteg ellátás tekintetében, illetve 26 százalékkal kevesebb szorongás elleni vényköteles gyógyszert kaptak a szülést követő hat havi időszakban.

Ahhoz pedig kétség szintén nem fér, hogy egy mentálisan stabil, kiegyensúlyozott anyuka hatékonyabb, produktívabb munkaerőként térhet majd vissza a munkaerőpiacra, amikor arra sor kerül.

Forrás: HRBlog

Ha tetszett, miért ne lájkolnád?